Vögele finišeri

Jedna nova „plaža“ od asfalta u boji

VÖGELE finišeri dodali su boju trgu Forum u Hemeru, Njemačka

Prilikom izgradnje šetnice za državni Vrtni sajam  u Hemeru, Njemačka, VÖGELE finišeri izveli su premijerno vrhunsku performansu: tri SUPER 1800-2 stroja položila su asfalt boje pijeska „vruće na vruće“ preko širine od 24 m – najveće ikada položene širine obojanog asfalta.

Ljeto, sunce i sve je u zanosnom cvatu. To su sastojci koji svake godine privuku tisuće posjetitelja na taj njemački vrtni sajam. U toku priprema za ovogodišnji vrtni sajam u Hemeru, u saveznoj pokrajini Nordrhein-Westfalen, su i VÖGELE finišeri također imali veliki nastup: polaganjem dosad najšireg sloja obojanog asfalta stvorili su na Trgu Forum privid plaže. Pri temperaturama blizu točke smrzavanja je Hans-Joachim Greitemeier, voditelj asfalterskih radova u tvrtki Möllmann Strassen- und Tiefbau GmbH iz Dortmunda, dao zeleno svjetlo početku asfalterskih radova i oblikovanju ljetne šetnice.

Impresivna širina asfaltiranja od 8 m
Tim ovog izvođača je prvo položio nosive slojeve. Möllmann je prionuo tom pripremnom dijelu posla koristeći stroj SUPER 1800-2 s gredom na izvlačenje AB 500-2 TV razvučenom do impresivne širine asfaltiranja od 8 metara. Nosivi sloj od drobljenog kamena, debljine od 15 cm, položen je na postojeći sloj protiv zamrzavanja, nakon čega je uslijedio sloj nosivog asfalta debljine 8 cm koji je položen na drobljeni kamen.

„Vruće na vruće“ za besprijekorni asfalt u boji
Kada je taj dio posla bio završen, dva dodatna finišera SUPER 1800-2 stigla su na lice mjesta. Ambijentalni arhitekti su željeli da površina bude asfaltirana u trakama, međusobno spojenim besprijekornim šavovima. Da bi se postigao izvrstan rezultat, ta su tri stroja položila mješavinu boje pijeska debelu 3 cm i to „vruće na vruće“. Kako bi se omogućilo dobro prianjanje slojeva usprkos niskim temperaturama, nosivi sloj je zagrijan prije polaganja habajućeg sloja. Za kontrolu nagiba tj. nivelaciju, prvi je finišer uz pomoć varijabilnog mehaničkog senzora visine odmjerio položaj rubnika. Ostali finišeri su koristili ultrazvučne multi-senzore koji se orijentiraju po prethodno ugrađenom sloju. I kod habajućeg sloja su korištene sve tri grede na razvlačenje AB 500-2 TV kako bi položile širinu od 8 metara. Istom brzinom kao i inače je asfalterski tim odradio posao sa žutim asfaltom: nakon svega dva sata je iluzija 4.700 m2 velike pješčane plaže u Sauerlandu bila potpuna.

Asfalt u boji iziskuje čiste strojeve
Ugradnja asfalta u boji nadodaje samo jedan dodatni radni korak, i to u pripremnoj fazi. „Mi finišer očistimo na uobičajen način i potom kroz stroj propustimo 200 stupnjeva C vrući tucanik“, objasnio je Greitemeier. „On na sebe preuzme ostatke crnog bitumena. Nakon toga je finišer spreman za obradu atraktivnih svijetlih materijala.“ Sve se ostalo vrši na isti način kao i kod ugradnje konvencionalne crne mješavine.

SUPER 1800-2 s impresivnim tehničkim karakteristikama
Tim je strojeve očigledno temeljito očistio, jer je asfaltna površina boje pijeska bila od samog početka besprijekorna – kako u pogledu boje, tako i u pogledu predsabijenosti, glatkoće i kvalitete ugradnje. Möllmann je radove izvršio s finišerima unajmljenim od VÖGELE-a, jer su željeli taj snažni, a ipak kompaktni stroj SUPER 1800-2 temeljito testirati. Brzina ugradnje, efikasan koncept pogona sa štedljivom potrošnjom i jednostavna doprema mješavine, kao i logično te ergonomsko posluživanje stroja SUPER 1800-2 impresionirali su voditelja radova i asfalterski tim. Nakon završetka radova je ta firma iz Dortmunda naručila novi SUPER 1800-2 od VÖGELE-a, i to u boji svoje tvrtke – bijeloj.
 


(c) 2024 Ro-tehnologija Hrvatska