TVRTKA COLAS HRVATSKA d.d. POSTALA VLASNIKOM DVA VALJKA HAMM DV+ 90i VO-S

Dva ista oscilatorno-vibracijska valjka HAMM DV+ 90i VO-S isporučena su tvrtki COLAS HRVATSKA d.d. dana 01.09.2017.

valjak HAMM DV+ 90i VO-S

Radi se o valjcima iz HAMM-ove serije DV+, radne težine 9,2 t, s krutom šasijom: svaki modul (u ovom slučaju: naprijed bandaža, straga bandaža) nalazi se na upravljivoj vilici. Postoji mogućnost izbora između tri načina upravljanja: samo prednjim modulom, samo stražnjim modulom i analogno s oba dva modula, električno promjenjivo.

Valjci s krutom šasijom se, zbog svojih superiornih učinaka, smatraju "elitnim" asfalterskim valjcima, tako da su na nekim bogatijim prestižnim tržištima (npr. Nizozemska, Belgija, Skandinavskim zemljama) znatno više zastupljeni nego valjci sa zglobnom šasijom.

Osim ovih prednosti, napominjemo da je valjak tip HAMM DV+ 90i VO-S opremljen podijeljenom prednjom vibracijskom bandažom s elektronskom kontrolom pogona – što je velika prednost kod asfaltiranja u zavojima manjeg radijusa (kao diferencijal = svaka polovica se okreće neovisno jedna od druge). više
Također, opremljen je i sustavom HAMMTRONIC,  što je mikroprocesorima kontrolirani operativni sustav za automatsku kontrolu rada motora, optimalizaciju vibriranja, kontrolu vuče. Efekti upotrebom HAMMTRONIC-a su: ušteda goriva, tiši rad, bolji komfor rukovatelja.

Karakteristike sistema oscilatornog zbijanja HAMM su dokazano vrhunske. Zadaci koji su prije izvršavani s vibracijskim, gumenim ili statičkim valjcima, danas se mogu izvršiti objedinjeno s oscilatornim sistemom zbijanja. Ovaj sistem je upotrebljiv za zbijanje svakog tipa asfaltne podloge. Oscilacija ima čiste prednosti pred ostalim sistemima zbijanja, naročito kod podloga koje su teške i problematične za zbijanje.

valjak za asfalt HAMM

HAMM oscilatorni valjci odlikuju se:

-    manje agresivnim radom na različitim asfaltnim podlogama,
-    uspješnim zbijanjem čak i kod niske temperature,
-    izvanrednom kvalitetom površine.

Odlike ovog načina su „brzo i nježno“ sabijanje: stupanj sabijanja se povećava vrlo brzo putem oscilacije jer bandaža valjka “istresa” svoju cjelokupnu snagu kompresije u tlo, kako u gibanju ekscentričnih masa prema naprijed, tako i u kretanju unazad. Na taj način, u usporedbi s klasičnom vibracijom “gore-dolje”, sila sabijanja djeluje na podlogu dvostruko duže. Bandaža se nikada ne odvaja od tla. To dodatno ima za rezultat da je na podlozi kontinuirano statičko opterećenje, koje ne samo da ubrzava postupak sabijanja već, također, garantira i ekstremno ravnu površinu. Još jedan plus je – da unatoč punoj iskorištenosti energije sabijanja - u usporedbi s vibracijom, samo se mali dio šoka prenosi u neposrednu okolinu. To znači da se oscilacijom učinkovito sabijanje može bez problema vršiti čak i u blizini osjetljivih zgrada ili drugih objekata.

Posebnost ovog valjka je potpuno ergonomsko i pojednostavljeno rukovanje preko Easy Drive - jedinstvenog koncepta upravljanja strojem. Novi koncept Easy Drive je logičan, jednostavan i primjeren korisnicima, dakle intuitivan radni koncept za najnoviju generaciju strojeva, a odlikuju ga jednostavan i brzo shvatljiv način rada te ergonomski optimizirane karakteristike kabine. Valjcima s Easy Drive konceptom upravlja se volanom. Za kontrolu vožnje rukovatelj koristi komandnu ručicu (joystick). Važne upravljačke tipke i ostali radni elementi na komandnoj ploči, pregledno su smještene i rukovatelju na dohvat ruke.

Logičan redoslijed prevladava i na multifunkcionalnom naslonu za ruke: na vrhu je funkcija pred-biranja, na dnu je podešavanje funkcija. Statusni displeji su grupirani na komandnoj ploči odmah do volana, a isto tako i tipke koje se ne koristi često. Svi displeji i upravljačke tipke su kodirani bojom, dakle kao i kod ostalih HAMM valjaka: ista boja – ista funkcijska grupa.

Platforma rukovatelja stroja ima mehaničko pomicanje sjedišta s rotacijom i široki raspon mogućnosti podešavanja. Komandna ploča ima pet pozicija i jezično neutralan dizajn. Multifunkcionalni naslon za ruke s komandnom ručicom za intuitivnu kontrolu najvažnijih funkcija ima i funkciju sklapanja (dodatna oprema).

Glavne odlike oscilatorno-vibracijskog tandem valjka DV+ 90i VO-S:
•    Easy Drive koncept upravljanja strojem
•    Velika vrata za održavanje na obje strane
•    Punjenje vodom pod pritiskom s donje strane
•    Precizno doziranje sustava za prskanje vode
•    Prostrana panoramska kabina s dobrom vidljivošću i
      jasnim pregledom bandaže, njenih vanjskih rubova i
      radne okoline
•    Sjedište vozača, uključujući i volan te komandnu ploču,
      moguće je rotirati i pomicatiDodatna oprema isporučenih valjaka:
- grijanje i klima uređaj 
- oprema za rezanje i profiliranje asfalta
- rezač asfalta, promjer 390 mm  

 

- valjak za profiliranje asfalta - sloj od 12 cm pod stupnjem od 45  
- HAMM mjerač temperature
- zvučni alarm za vožnju umatrag
- WITOS FleetView – sistem daljinskog nadzora strojeva s
   trogodišnjom licencom 
- rotacijsko svijetlo na kabini
- LED osvjetljenja valjaka
- dodatni retrovizor


07.09.2017 @ 13:15h