TVRTKI HRVATSKE CESTE D.O.O. ISPORUČENA OPREMA ARRB HAWKEYE 2000 ACD ZA INSPEKCIJU CESTOVNE MREŽE

Dana 27.07.2020. u Hrvatskim cestama je dovršena primopredaja vozila Mercedes-Benz Sprinter 319 CDI sa ugrađenom opremom našeg australskog principala ARRB Hawkeye 2000 ACD.

 
Riječ je o najmodernijoj opremi za inspekciju cestovne mreže. Ovom opremom moguće je pri brzinama većim od 100 km/h snimati kompletno stanje cestovne mreže te izrađivati izvještaje za procjenu troškova održavanja.
 

 


Ovaj kompleksni modularni sustav u mogućnosti je sakupljati informacije o ravnosti, makroteksturi, kolotrazima, uzdužnim i poprečnim profilima, kolničkom inventaru te geometriji kolnika uz potpuno integrirano DMS, GPS i DGPS referenciranje, a prvi je sustav ovakve vrste u Hrvatskoj i bližoj okolici koji je opremljen i modulom za automatsku detekciju pukotina.

Navedena oprema trebala bi znatno pridonijeti razvoju sigurnosti prometa na hrvatskoj cestovnoj mreži.

Ovo specijalno vozilo nabavljeno je u sklopu projekta “Sanacije opasnih mjesta na državnim cestama”, koji se sufinancira sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, kojim će se sanirati ukupno 23 opasna mjesta diljem Hrvatske. Ukupna procijenjena vrijednost projekta, koji se provodi u sklopu ulaganja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u razvoj prometne infrastrukture veća je od 68 milijuna kuna, a bespovratna sredstva za HC iznose 55,4 milijuna kuna.


 


 

30.07.2020 @ 16:02h