GYRATORY COMPACTOR

Tradicionalno u Hrvatskoj se za utvrđivanje mehaničkih svojstava bitumenske mješavine asfalta koriste Marshall preša i Marshall nabijač. No kako mnogi ispitivači nisu bili zadovoljni dobivenim rezultatima, kako Marshall, tako i testa na kolotraženje (oba daju parametre o svojstvu materijala ne i ceste u realnim uvjetima) počeli su tražiti nove metode ispitivanja. Naime, materijal može biti ispitano perfektan a da se u realnim uvjetima ne ponaša uopće u skladu sa svojim klasifikacijskim svojstvima.

Rješenje ove problematike postoji u tzv. dinamičkim testovima, međutim određena skupina američkih istraživača je unutar tzv. projekta "Superpave" razvila rješenje koje također bolje simulira stvarne uvjete na cesti od tradicionalnih metoda, istovremeno zamjenjujući Marshall nabijač i prešu, a također je i cjenovno povoljnije od naprednih dinamičkih testova te time pristupačnije većem krugu istraživačkih laboratorija. Riječ je o uređaju "Gyratory".

Gyratory nabijač kombinira rotirajuću smičnu akciju sa vertikalnom silom i na taj način mnogo bolje simulira stvarne uvjete na cesti od klasičnih testova (približno simulaciji "masiranja" podloge gumama automobila u kretanju uz vertikalni pritisak uslijed mase vozila). Rezultirajući parametri su gustoća/broj ponavljanja, sadržaj šupljina nakon određenog broja ponavljanja te promjena visine uzorka.

U Hrvatskoj glavna zapreka zamjeni tradicionalnih metoda novom (i u novije vrijeme u Europi mnogo popularnijom)  je percepcija loma materijala (sample failure) kao glavnog mehaničkog svojstva materijala. Međutim, lom materijala ne daje uvid u stvarno ponašanje materijala pri realnim uvjetima na cesti i može se koristiti samo kao metoda klasifikacije.

Controls razvija gyratory tehnologiju u suradnji sa finskom kompanijom ICT Global koja je prva u Europi preuzela zaključke sa istraživanja iz američkog projekta "Superpave" te počela razvijati vlastiti uređaj.

Gyratory nabijači su razvijeni također i za ispitivanja na cementu i betonu.

Uslijed velike zabilježene prodaje u svijetu te samim time povećane produktivnosti od nedavno Gyratory možemo ponuditi i po nešto nižoj cijeni od dosadašnje. VIše informacija na upit.

Gyratory nabijač za asfalt

 

Izjava o privoli za korištenje kolačića

Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog sustava, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.

U skladu s Uredbom o zaštiti osobnih podataka imate pravo:

Navedena prava prema Općoj uredbi u zaštiti osobnih podataka možete ostvariti dostavom Vašeg prigovora ili bilo kakvog drugog zahtjeva na slijedeću e-mail adresu: info@rotech.hr.

Ako ste suglasni da trgovačko društvo RO-tehnologija d.o.o. bez ikakvog ograničenja i naknadnih suglasnosti koristi Vaše osobne podatke u svrhu izravnog marketinga, molimo Vas da to potvrdite donjim klikom na riječ „suglasan“. Vaša potvrda predstavlja izjavu o privoli za korištenje osobnih podataka isključivo u svrhu izravnog marketinga ( na primjer slanja promotivnih materijala putem e-maila ).“

×